Monday, 23 May 2011

Stocks and Shares


Assalamualaikum w.b.t
Saja luangkan sedikit masa waktu nak dekat habis final exam ini untuk menulis artikel. Moga bermanfaat. Kalau rasa nak bertanya, boleh terus kirim email pada saya. Tiada masalah.

Sekian lama, sejak kewujudan wang ada di atas muka bumi ini, sudah terdapat manusia yang memikirkan cara untuk melakukan pelaburan dengan wang tersebut. Pada awal kemunculan ilmu pelaburan kewangan, sejak dari zaman Renaissance di Italy sehinggalah abad ke 17, satu-satunya cara yang digunakan bagi tujuan pelaburan kewangan tersebut ialah dengan penerbitan Bon Kerajaan (Government Bonds). Tetapi semuanya telah berubah dengan kelahiran sebuah pasaran yang pertama di dunia- ia yang menjadi pelopor dalam dunia perkongsian, juga dunia spekulasi, yang menjadikan berjuta-juta wang tercipta, dan menjadikan berjuta-juta wang juga telah rugi, dan yang pasti sekali, menjadi penyebab berlakunya 'stock market crashes' yang pertama di dunia.

Setiap hari, walaupun setiap negara mempunyai pasaran stock tersendiri, namun ramai pelabur (Investors) akan membeli dan menjual shares dari pasaran stocks yang bernilai berbillion-billion dollar dari London dan Paris ke New York dan Tokyo. Harga Share (Share Price) sesebuah syarikat boleh:


  • 1) menentukan kedudukan syarikat terbabit samada syarikat itu mampu bertahan sebagai sebuah entiti yang bebas (independent entity). 
  • 2) Memberi petunjuk bahawa syarikat terbabit akan diambil alih
  • 3)atau yang paling teruk, syarikat tersebut akan bankrupt / gagal. Share Prices boleh buat orang kaya tetapi mudah juga untuk memusnahkan kekayaan mereka.

Bagaimanapun, pasaran stock bukan seperti tempat perjudian. Wang yang dilabur oleh pelabur akan terus disumbang kepada perkembangan syarikat tersebut, atau dengan kata lain, boleh meluaskan ekonomi. Istilah 'Booming Stock Market' adalah petunjuk kepada perkembangan pesat ekonomi (Fast growing economy). Ini terbukti ketika mana syarikat-syarikat terawal yang menyertai pasaran stock telah memberi manfaat iaitu dengan perkembangan pesat ekonomi ketika Empayar Kolonial Eropah.

The original corporations: Walaupun syarikat pertama yang diakui ialah Virginia Company, yang perkhidmatannya menyediakan perdagangan wang diantara colonist di America, sebenarnya syarikat pertama yang utama ialah British East India Company, dimana syarikat ini ada lesen monopoli yang dijamin oleh kerajaan British untuk urusan perdagangan di mana-mana wilayah British di Asia. Cara ini kemudiannya diikuti oleh Dutch East India Company di Amsterdam.

Apa yang syarikat-syarikat ini lakukan apabila memasuki pasaran stock adalah seperti berikut:

1) How they raised money: Syarikat-syarikat baru yang menerbitkan Shares (Saham), atau sekarang lebih dikenali seabagai Ekuiti. Ia adalah berbeza dengan bon, kerana pemegang saham (Shareholders) akan diberikan pemilikannya dalam syarkat tersebut dengan lebih formal. Dimana mereka-mereka ini sebenarnya bakal menentukan nasib syarikat tersebut pada masa akan datang. Ini adalah kerana Shareholders tersebut boleh membuat keputusan samada mahu menjual atau membeli syarikat kepada pesaing-pesaing mereka melalui cara merger (gabungan) atau acquisition (ambil alih), mereka juga ada hak mengundi untuk satu-satu isu yang dibincangkan dalam syarikat tersebut dan juga mempunyai hak untuk menentukan bayaran gaji pengarah syarikat tersebut.

2) Giving shareholders the right to sell their equities to their investors: Cara ini mencipta satu lagi pasaran yang diberi nama Pasaran Kedua (Secondary Market, the Stock Market)- yang berlawanan dengan pasaran utama (Primary Market) yang menjual bon-bon dan juga shares directly to investors.

3) Invoking so-called Liability: Ini bermakna sekiranya syarikat tersebut collapse/gagal, Shareholders hanya akan menanggung jumlah pegangan mereka dalam syarikat tersebut sahaja, iaitu takkan sentuh harta peribadi seperti rumah,kereta dan harta-harta lain untuk dijadikan cagaran.


Sebagai salah seorang pemilik syarikat terbabit, Shareholders mempunyai hak untuk berkongsi keuntungan syarikat tersebut. Apabila terdapat surplus (lebihan) keuntungan yang telah ditolak dengan semua kos yang ditanggung, maka mereka akan menerima dividen tahunan (Annual Divident) atau payment. Mereka juga boleh mendapat untung apabila nilai saham mereka meningkat. Walaubagaimanapun, mereka juga menanggung risiko sekiranya syarikat tersebut mengalami kerugian, Jika syarikat tersebut collapse, mereka dikira sebagai orang terakhir yang menerima saki baki syarikat tersebut yang tinggal kerana Pemegang Bon lebih diutamakan. 

Dalam Paparan Bursa. Terbahagi kepada 2 jenis. Iaitu Private/Unlisted dan juga Listed Publicly. Biasanya paparan private/unlisted tersebut hanya untuk syarikat-syarikat kecil atau syarikat yang sahamnya dimiliki oleh keluarga, pelabur kecil dan juga bank. Manakala syarikat-syarikat besar kebiasaannya akan disenaraikan dalam paparan utama iaitu listed publicly.


p/s: Saya teringin tulis artikel berkaitan pasaran stock dan saham ini disebabkan sekarang tengah hangat isu "Merger Between Banks" antara Bank Islam Malaysia Berhad dengan Bank Muamalat. Tapi ramai juga yang tak tahu yang sebenarnya Bank Muamalat juga adalah hasil merger diantara 3 badan iaitu Bank Of Commerce, Bank Bumiputra Malaysia Berhad dan BBMB Kewangan. So, harap artikel ini boleh membantu untuk tahu macam mana proses merger ini berlaku dalam Stocks and Shares Markets. Hukum jual beli saham? Tak haram yer.. Harusss.. Tetapi mestilah syarikat itu bebas dari sebarang perkhidmatan yang bertentangan dengan shariah seperti menjual arak, menjual daging babi, menyediakan perkhidmatan pinjaman riba', khidmat pelacuran dan sebagainya....

1 comment:

  1. nice sharing here,
    but i need to knOw mOre,,,
    oke , syukran .

    ReplyDelete