Wednesday, 6 January 2010

Nasihat buat para penasyid


Kumpulan Fikrah

Final Exam akan bermula tidak lama lagi. Bermula dengan paper 'التنمية في الإسلام' (The Development in Islam) pada 10hb ini dan berakhir pada 21hb dengan paper 'إقتصاديات الزكاة وتطبيقها المعاصرة' (Economics of Zakat and application of contemporary) merupakan subjek terakhir. Cukup 5 paper ni, maka merdeka lah sekejap! tak sabarnyer..

Sebelum jari ini bercuti untuk tempoh 2 minggu berikutnya, ada baik juga saya nak kongsikan beberapa pandangan 'sifu' saya dalam bidang nasyid, iaitu Bro Faizal dari group Fikrah tentang peranan yang harus dipikul oleh mereka yang berdakwah melalui hiburan. 

Sudah lama saya tidak berbual panjang dengannya, maklumlah..masing-masing sibuk dengan urusan sendiri. Pejam celik pejam celik, dah makin 'berusia' dia dan aku pula bertambah 'remaja'.hehe. Awal perbualan kami dimulakan dengan berita sedih tentang kematian nenek yang disayanginya. Bro Faizal ni memang berganda10x sedap dari saya. Pegang suara 'second' dalam group fikrah. Dia pujilah sikit saya sebab dah berjaya bawa Munada ke peringkat camni. Dia cakap banggala dengan pencapaian Munada. Thanks. Sepatutnya kami yang berbangga kerana menjadi satu-satunya anak didik kumpulan ini. 

Dulu masa belajar harmony dan suara,memang selalu kena marah. Lagi-lagi masa tu umur kami baru 15 tahun. Kecik lagi..hehe. Tapi, benda macam tu la yang buat saya boleh nyanyi sikit-sikit walaupun tak sesedap mana. Lepas tu, dia beritahu bahawa dia sudah tengok semua video munada yang diupload di Youtube. Ada yang dia puji, ada juga yang dia komen. Sebenarnya, komen itulah yang paling saya RINDUI. Saya amat sukakan komen serta kritikan yang diberikan. Sudah terlalu lama saya asyik hanyut dengan pujian! Sekurang2nya, Bro Faizal mengingatkan saya supaya banyakkan lagi belajar.


Dia juga menasihatkan beberapa perkara yang saya rasa WAJIB diambil perhatian oleh mereka-mereka yang berkecimpung dalam arena nasyid.

  • Jangan merasa diri/kumpulan sudah terlalu hebat daripada yang lain. Amalkan sikap rendah diri.
  • Jangan upload video ke Youtube macam video ketika latihan atau suka-suka kemudian ditambah-tambah dengan akhlak yang kurang baik lalu dipertontonkan pada orang lain.
  • Sedap atau tidak alunan suara vokal harmoni kumpulan tidak boleh diletakkan sebagai perkara utama yang harus dititikberatkan, sebaliknya UKHUWAH sesama ahli itu yang patut diutamakan.
  • Tunjukkan peribadi baik lebih-lebih lagi bila membawa imej budak nasyid.
  • Bila membawa minus one/lagu dari kumpulan nasyid lain. Jangan 'meniru' bulat lenggoknya, tetapi bawalah dengan alunan dan gaya tersendiri.
  • Suara Unison harus diberi latihan secukupnya. Itulah basic.
  • Banyakkan latihan menggunakan lagu Raihan dan The Zikr. 
Sekian buat waktu ini. Doakan kejayaan saya dalam imtihan nihai'e kali ini.

No comments:

Post a Comment